pages

Wednesday, 2 November 2016

5 PETUA HILANGKAN MASIN DALAM MASAKAN



Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

Misz Aira nak kongsikan kepada anda bagaimana nak hilangkan masin dalam masakan. Terdapat 5 petua yang boleh anda gunakan untuk hilangkan masin dalam masakan. Antaranya ialah :



HAMPAS KELAPA

Ambil sehelai atau secebis kain bersih. Masukkan hampas kepala dan ikat seperti sup bunjut. Kemudian masukkan ke dalam gulai dan biarkan selama 5 minit dan keluarkan semula uncang tersebut. 



UBI KENTANG

Bagi masakan seperti sambal, ambil sebiji kentang dan belah empat. Masukkan semula sambal yang masin tadi bersama kentang dan masukkan sedikit air. Kentang tersebut akan menyeimbangkan rasa masin di dalam masakan.



PELEPAH PISANG

Ambil pelepah pisang lebih kurang dalam 5cm dan masukkan dalam masakan yang masin. Biakan sehingga masakan mendidih dan keluarkan semula pelepah pisang tersebut.



TUTUP PERIUK

Tutup masakan yang masin menggunakan penutup periuk dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian angkat dan basuhkan penutup periuk tersebut menggunakan air. Biarkan air melekat pada tudung periuk tanpa perlu di lap.



DAUN PISANG

Masukkan daun pisang yang sudah dicuci bersih dalam masakan yang masin tadi. Biarkan dalam setengah jam. Masakan siap disediakan. Pastikan api sudah ditutup sewaktu mencuba cara ini.


Semoga kelima-lima petua di atas ini dapat membantu suri rumah bagi menghilangkan terlebih masin dalam masakan anda. Selamat mencuba.